tiistai 13. joulukuuta 2011

12: Alppiharju

Retki 53/55. Pyöräilty ma 12.12.2011

AlppiharjuViikonlopun retki jäi tekemättä, joten vahinko piti ottaa takaisin maanantaina työmatkalla viiden asteen aamupakkasessa.

Alppiharjun osa-alueet on helppo muistaa: Ne ovat Alppila ja Harju. Ei siis Alppi ja Harjula.

 

 

 

01-Linnnanmäki

Alppilassa asuu reilut 4 000 henkeä. Se on ilahduttavan selkeärajainen osa-alue, rajoina ovat Aleksis Kiven katu, Sturenkatu  ja junarata. Alppilassa on Suomen suosituin huvipuisto, joissain lähteissä myös Suomen suosituin nähtävyys, Linnanmäen huvipuisto. Sinne ei nyt joulukuisena maanantaina ollut menemistä. Linnanmäen vieressä on Alppipuisto, kiva paikka viettää vaikka piknikkiä.

Alppilassa on myös Alvar Aalto–fanien pakollinen käyntikohde – Kulttuuritalo, jossa ovat veivanneet muun muassa Jimi Hendrix ja Frank Zappa.

10-VaasankatuHarju onkin kaupunginosatietäjäksi havittelevalle antoisa osa-alue. Viikoittain pääsee huomauttamaan jonkin lehden kaupunkitoimitusta siitä harhaluulosta, että Vaasankatu tai Brahen kenttä (Kallion kenttä) sijaitsisi Kalliossa. Ei sijaitse – Kallion raja kulkee Helsinginkatua (“Hesari”) ja nuo kohteet ovat siis Alppiharjussa, tarkemmin Harjun osa-alueella. Muut Harjun rajat ovat Sturenkatu, Aleksis Kiven katu ja Hämeentie. Harju käsittää vain muutaman korttelin ja on 0,27 km2 kokoinen, asukkaita on silti yli 7 000 ja Harju taitaa olla Helsingin asukastihein osa-alue. Vaasankadulla kuvataan lähes kaikki “Kallioon” sijoittuvat TV-ohjelmat ja elokuvat, se näyttää tarpeeksi paheen pesältä kun joka toinen liike on thaihieronta tai seksikauppa ja joka toinen on kuppila. Harjun maamerkkinä on Brahen kentän (“Brakun”) viereisellä mäellä oleva Aleksis Kiven koulu (kuvassa pahamaineisen “Vaasiksen” eli “Puukkobulevardin” päässä). Kulttuuria Harjussa tarjoaa muun muassa Ryhmäteatterin uusi näyttämö Helsinginkadulla sekä Valtimonteatteri Aleksis Kiven kadulla. Spontaaneja performansseja voi nähdä Sörnäisten metroaseman viereisellä Vaasanaukiolla, joka tunnetaan myös nimillä Piritori ja Ikuisen vapun aukio.

Matkaa tuli 13,4 km ja reissu kesti tunnin. Kaksi retkeä jäljellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti