tiistai 6. joulukuuta 2011

10: Sörnäinen

Retki 51/55. Pyöräilty 5.12.2011

SörnäinenSörnäisten retki sujui työmatkan yhteydessä. Aamu valkeni aurinkoisena, mutta asfalttitiet olivat jäässä, poljinkin jokivartta ja Arabianrantaa. Hiekkatiet ovat tähän vuodenaikaan parempia pyöräilijälle kuin asfaltti.

Sörnainen on yksi Helsingin mielenkiintoisimpia kaupunginosia, siinä mielessä, että siellä tapahtuu. Päivän Helsingin sanomissa oli juuri tänään puolen sivun juttu siitä, miten Ullanlinnaan rakennetaan KAKSI uutta taloa. Hienoa,olisi hyvä ymmärtää myös mittakaava: Sörnäisten Kalasatamaan asutetaan seuraavan 20 vuoden aikana 20 000 ihmistä.  Tosin mittakaava tässäkin, tämä samainen määrä on vain pääkaupunkiseudun yhden vuoden kasvu.

Uuteen Kalasataman alueeseen tulee muun muassa Kampin keskusta suurempi kauppakeskus ja 126-metrisiä tornitaloja, jotka muodostavat upean portin Itäväylältä kaupunkiin.

Sörnäisissä asuu nyt noin 7 000 ihmistä. Kaupunginosan rajat ovat hankalasti hahmotettavia, lännessä Hämeentie, lounaiskulmassa Hakaniemen silta, pohjoisrajat kannattaa tarkastaa Kiinteistökartasta, johon pysyvä linkki löytyy oikealta.

Sörnäisten tärkein nähtävyys on Suvilahden kulttuurikeskus, josta ollaan peruskorjaattava rakennus kerrallaan kehittämässä “Itäinen Kaapelitehdas”. Alueen keskeisiä toimijoita tällä hetkellä ovat sirkustaiteen keskus Cirko, Oranssi sekä Teatteri Kultsa. Alueella toimii myös vireä graffitiskene, Suvilahden graffitiaidassa on jatkuva päivittäin vaihtuva näyttely.

Muuta kiinnostavaa Sörnäisissä on Teatterikoulu Haapaniemenkadun kulmassa, Timo Penttilän piirtämä Hanasaaren hiilivoimala, jonka kohtalosta käydään parhaillaan keskustelua sekä Merihaka, jota yleisesti sanotaan Suomen rumimmaksi kaupunginosaksi, mikä ehkä johtuu kontrastista vastarannan klassisen kauniiseen Kruununhakaan. Onhan Merihaassa hyviä suunnitteluideoita, kuten autojen ja ihmisten erottaminen eri liikennekerroksiin.

PC050515

Ja jos odotitte vastausta siihen, onko se Sörkka tai Sörkkä, minä en tiedä. Aidot Stadin kundit käyvät tästä päättymätöntä keskustelua. Viisaimmat sanovat, että kumpikin käy.

Matkaa tuli töihin asti 13,7 km ja aikaa meni 57 min.

Linkit:

Kalasatama tietopaketti kaupungilta
Kalasataman pilvenpiirtäjien havainnekuva
Hanasaaren voimalan tulevaisuudesta
Suvilahden Kulttuurikeskuksen tarjonta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti