sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Helsingin korkeimmat


Kesäisen pyöräretken voi tehdä vaikkapa teemalla Helsingin korkeimmat. Kohteet ovat sen verran hajallaan ympäri kaupunkia, että aloittaa voi mistä vaan. Ao. numeroinnissa on edetty lännestä itään ja sieltä keskustaan (Helsingin keskusta on sen reunalla, ulkopaikkakuntalaisille tiedoksi).

1. Helsingin korkein maastonkohta on Malminkartanonhuippu eli Malminkartanon täyttömäki Kaarelan kaupunginosassa. Merenpinnasta korkeus on 90 metriä. Kiipeäminen kannattaa näköalojen ja huipulla olevan ympäristötaideteoksen vuoksi.

2. Joku vanha starbu saattaa väittää, että Taivaskallio Käpylässä olisi Helsingin korkein kohta. Se onkin Helsingin korkein kohta ennen sotia. Mutta vuoden 1946 alueliitosten jälkeen tilanne on ollut toinen. Tämä 57,2 m merenpinnasta nouseva kukkula on kuitenkin vierailun arvoinen kohde museoituine ilmatorjuntatykkeineen.

3. Helsingin korkein asuttu paikka merenpinnasta mitattuna on Jakomäenkallio. Siellä on kerrostaloja. Rakennuspaikan korkeus on 59,5 m. Jakomäen osa-alue on Suurmetsän kaupunginosassa.

4. Helsingin korkein luonnollinen kohta on Kivikon urheilupuistossa, Mellunkylän kaupunginosassa. Korkeus merenpinnasta 62 m.

5. Helsingin korkein asuinrakennus on Vuosaaren Aurinkolahden osa-alueella stondaava Cirrus. Talossa on 28 kerrosta ja se on 87,5 metrin korkuinen. Korkeimman asuinrakennuksen titteli tosin siirtyy lähivuosina, kun pilvenpiirtäjiä suunnitellaan Kalasatamaan, Jätkäsaareen ja Pasilaan.

6. Helsingin korkein rakennelma on voimalaitoksen piippu. En vain tiedä kumpi. Ainoan löytämäni lähteen mukaan sekä Salmisaaren että Hanasaaren B-voimala Sörnäisissä ovat kumpikin 150 metrisiä. Pasilan TV-torni on 146 metrinen.

7. Helsingin ja samalla koko Suomen korkein rakennus on Mikael Agricolan kirkko Punavuoren kaupunginosassa. Kirkon torni kohoaa 97 metrin korkeuteen (103 metriä merenpinnasta).

8. Korkein oikeus puolestaan kokoontuu Kaartinkaupungissa osoitteessa Pohjoisesplanadi 3.

Jos joku innostuu yllä kuvatun retken tekemään, pyydän postia tai kommentteja kilometrimäärästä.

2 kommenttia:

  1. Eikös tuo Näsinneula täytä rakennuksen määritelmän? 134.5m korkea joten ykköseksi taitaa mennä

    VastaaPoista
  2. Näin tietenkin on!
    Oli varmaankin tarkoitus kirjoittaa, että Helsingin ja Suomen korkein KIRKKO.
    Ja vuoden 2012 jälkeen Helsingin korkeimman rakennuksen tittelikin on mennyt Kalasataman Majakalle, joka jää Näsinneulasta vain puoli metriä.

    VastaaPoista