tiistai 29. marraskuuta 2011

5: Punavuori

Retki 48/55. Pyöräilty la 26.11.2011

RööperiPunavuori on vanha teollisuuskaupunginosa, työläisten ja rikollisten myyttinen Rööperi, josta sittemmin tuli Helsingin trendikkäin asuinalue, mitä statusta se tosin on viime vuosina menettänyt Kalliolle. Rööperissä asuu reilut 8 000 asukasta ja se on Helsingin tiheimmin asuttu kaupunginosa. Punavuoren rajat kulkevat reittiä Uudenmaankatu-Bulevardi-Telakkakatu-Tehtaankatu. Merenrantaa kaupunginosaan ei kuulu kuin pieni Hietalahden allas. Viheralueita ovat Tehtaanpuisto sekä Koffin puisto, josta uutisointi on saanut viime aikoina koomisia piirteitä. Siellä on kesäisin viettänyt nuoriso aikaansa  ja tämähän on kaikin tavoin haluttu estää. Puistoon on asennettu mellakka-aitoja sekä sadettimet, jotka laukeavat käyntiin iltakymmeneltä.

Punavuoressa on myös Iso-Roobertinkadun “kävelykatu”, jossa lauantaiaamuna ei näkynyt kuin kolme autoa, varmaankin jonkin sortin ennätys. Punavuorenkadulla on ravintola Punavuoren Ahven, entinen pahamaineinen "Kannu”. Toinen kiinnostava ravitsemusliike on Karaoke Bar Restroom, joka on rakennettu entiseen yleiseen käymälään Tehtaankadulla.

Teatterikulttuuria Punavuoressa tarjoavat Teatteri Universum erittäin kauniissa Betania-talossa Perämiehenkadulla sekä KOM-teatteri Kapteeninkadulla vuodesta 1984.

02 Mikael Agricolan kirkko

Punavuoren ykkösnähtävyys on kuitenkin, tai ainakin sen pitäisi olla, Mikael Agricolan kirkko. Se on nimittäin Suomen korkein rakennus, tornin kurkottaessa 97 metrin korkeuteen. (Huomioinette, että näkötornit, sillat ja mastot ovat rakennelmia, eivät rakennuksia.)

Punavuoren synkkään rikoshistoriaan kirjoitettiin  viime vuosituhannen lopulla kaksi lisäkappaletta: Vuonna 1997 tanskalainen rikollinen surmasi kaksi poliisia Tehtaan- ja Kapteeninkadun kulmassa. Vain kaksi vuotta myöhemmin suomalainen atk-asiantuntija ampui kolme henkilöä Albertinkadun ampumaradalla.

Keli oli sateeton, viisi astetta lämmintä, eurooppalaisuutta tavoitellen Punavuoressa alkuasukkaat istuivat kahviloiden terasseilla. Palasin kotiin 29 km lenkiltä 1 h 50 min kuluttua lähtemisestä.

Linkit:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_korkeimmista_rakennuksista_ja_rakennelmista

Tom Sjöberg – pornokauppias ja lestinheittäjä Rööperistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti