torstai 8. syyskuuta 2011

45: Vartiokylä

Retki 34/55. Pyöräilty la 27.8.

VartiokyläVartiokylä on  kaupunginosan nimenä vähän tunnettu, mutta Helsingin ulkopuolellakin tunnetaan yksi sen seitsemästä osa-alueesta: Itäkeskus. Vartiokylä on yksi Helsingin väkirikkaimmista kaupunginosista, 30 000 hengellään. Aurinkoinen kesäsää suosi tätäkin pitkää retkeä. Vartiokylä on myös Helsingin sydämellisin kaupunginosa, ainakin muotonsa puolesta (mainoslausetta saa käyttää vapaasti).

 

07-MyllypuronLiikuntapuistoPohjoisesta saavuttaessa tullaan ensimmäisenä Myllypuroon, jossa asuu kolmannes Vartiokylän asukkaista.Asukkaita on tulossa vielä reilusti lisää, kun entisen ongelmajätekaatopaikan maat on saatu vaihdettua ja uudet rakennukset pystytettyä sen päälle. Myllypuro on tunnettu laajasta liikuntamahdollisuuksistaan. Liikuntapuistossa on uusi jalkapallohalli Pallomylly sekä useita ulkokenttiä. Vieressä on salibandyhalli sekä yleisurheiluhalli Liikuntamylly.

 

01-RoihupellonTeollisuusalue-EriksoninKalatukkuMyllypuron eteläpuolella olevalla Roihupellon teollisuusalueella ei ole käytännössä asukkaita, vain työpaikkoja ja kauppakeskus Lanterna. Paikallinen erikoisuus on kuvassa näkyvä Erikssonin kalatukku. Lauantaina koko teollisuusalue on aivan autio, mutta kun astuu pieneen puotiin, sisällä on aito neuvostohenkinen jono tuoretta kalaa ostamassa.

 

02-Puotinharju-UimahalliRoihupellon teollisuusalueen eteläpuolelta alkaa itä-länsi suuntainen, kummallisen puikulan muotoinen Puotinharjun osa-alue. Wikipedian Puotinharju-sivuun ei kannata luottaa Puotinharjun paikkojen suhteen vaan tarkistaa itse rajat Helsingin kaupungin paikkatietopalvelusta. Siinä sivu on sentään oikeassa, että Itäkeskuksen uimahalli ei sijaitse Itäkeskuksessa vaan Puotinharjussa. Maan alle louhittu uimahalli onkin ehdottomasti käymisen arvoinen ja sitä paitsi erinomainen paikka verestää venäjän kielen taitojaan. Hallissa ei saanut kuvata, joten kuva sisäänkäynnistä.

09-TallinnanaukioPuotinharjun eteläpuolella on Itäkeskus, joka piirijaossa on oma peruspiirinsä, mutta kaupunginosajaottelussa siis kuuluu Vartiokylään. Itäkeskuksessa on viitisen tuhatta asukasta pääasiassa kerrostaloissa. Se on tunnettu kauppakeskuksestaan, joka ainakin valmistuttuaan oli Pohjoismaiden suurin. Ehkä on vieläkin, riippuu mittaustavasta. Itse asiassa tämä on minulle yhdentekevää, puolestani ne voisi kaikki purkaa. Kuva on Tallinnanaukiolta, joka on sikäli historiallinen paikka, että se on ainoa (ensimmäinen?) paikka Suomessa, jossa yksityisen vartiointiliikkeen vartijat saavat pitää järjestystä julkisella paikalla. 

12-SärkänTaloItäkeskuksen eteläpuolella  on Marjaniemi, joka on lähinnä tunnettu J. Karjalaisen laulusta. Alue on pientalovaltainen. Se uimaranta löytyy ja laulussa mainittu saarikin. josta veristä miestä soudettiin. Osa-alueen nähtävyys on Marjaniemenranta, jonka varrelta voi käydä bongaamassa hienoja taloja ja varsinaisia ökytaloja. Kuvassa on ökytalo 1930-luvulta; Marjaniemen keisarin, T.J. Särkän talo. Harmittavasti talo on ympäröity korkealla aidalla tarkemman tarkastelun estäen.

15-PikkulintuMarjaniemen koillispuolella on Puotila, joka on saanut nimensä kartanosta (Botby –> Puotinkylä). Puotilassa on viitisen tuhatta asukasta. Puotilan 60-lukuisessa tasakattoisessa ostarissa on kaksi kummallisuutta: Nukketeatteri Sampo sekä olutravintola Pikkulintu, jossa on maan kattavin, 500 viskin valikoima sekä myös kattava olutvalikoima. Erittäin suositeltava, vartti metrolla keskustasta! Keidas aukeaa viikonloppuisin kolmelta. Jos olut tai viski ei maistu, Puotilasta löytyy myös kartano. jossa on kivan näköinen harmaakivinen kappeli.

23-VartioharjunLinnavuoriPuotilasta koilliseen, Itäväylän kummallakin puolella on Vartioharjun osa-alue. Vartioharjussa asuu lähes kuusituhatta ihmistä, pääasiassa pientaloissa. Vartiokylänlahden rannalla olevalla linnavuorella on keskiaikaisen linnan perustuksia, harvoja muistomerkkejä Helsingin perustamista edeltävältä ajalta. Linnavuorelta avautuu upea näkymä lahden toiselle puolelle Rastilaan. Korkea puusto näyttää lähes sademetsän lehväkatteelta. Linnavuorella on myös ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitteita. Niihin kuuluva ammusluola oli harmittavasti teljetty. Vuoren alla on Niemikotisäätiön kuntoutumiskoti komeassa rakennuksessa.

Polkemista tuli 40 km ja retki kesti 4,5 tuntia kun tuli siinä Pikkulinnun terassilla nautiskeltua kesästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti