tiistai 27. syyskuuta 2011

30: Munkkiniemi

Retki 37/55. Pyöräilty la 10.9.

MunkkiniemiKesäisessä alkusyksyn säässä retki suuntautui Länsi-Helsingin Munkkiniemeen. Munkkiniemessä on kuusi osa-aluetta ja 17 000 asukasta.

 

 

 

 

19 NiemenmäkiKoillisesta lähestyttäessä saavutaan ensimmäisenä Niemenmäkeen, joka on melko persoonaton 60-luvun kerrostaloalue. Pitkänomainen Niemenmäki lienee lähes kaikille tuntematon, mutta moni on sen läpi ajanut yrittäessään oikaista Vihdintieltä Turuntiellä Lapinmäentietä pitkin. Erikoisuutena Niemenmäessä oli varmaankin Helsingin suurin konsentraatio Yksityisalue-kylttejä, ikään kuin kansanjoukot muuten tunkisivat kerrostalojen pihoille jouten oloa harjoittamaan.

22 Munkkivuoren ostariNiemenmäen länsipuolella on Munkkivuori, joka on hyvin suunniteltu kerrostaloalue, jossa asuu neljännes Munkkiniemen asukkaista Läpiajoliikennettä ei ole, vaan liikenne kulkee aluetta kiertävällä Ulvilantiellä. Munkkivuoren ostari on shoppailun harrastajille pakollinen pyhiinvaelluskohde. Se on nimittäin Suomen ensimmäinen ostari, vuodelta 1959 ja yhä vireän elinvoimainen. Täällä ollaan kokonaisen elämänmuodon syntysijoilla!

28 TalinrantaMunkkivuoren länsipuolella on Talinranta, uusi osa-alue, jossa on reilut tuhat asukasta. Talinrannasta oli vaikea löytää mitään kovin kiinnostavaa, kuvan kanavanpätkä Mesenaatintien päässä oli aika mukava

 

 

 

06 Aallon taloja RiihitielläMunkkiniemen keskellä on Vanha Munkkiniemi, osa-alue, joka monien mielestä varmaankin on yhtä kuin Munkkiniemi.  Vanhassa Munkkiniemessä nähtävyyksiä riittää valittavaksi, Eliel Saarisen kunnianhimoisen kaupunkisuunnittelun tuloksena syntynyt Munkkiniemen puistotie, Munkkiniemen kartano, hotelli Kalastajatorppa, Ville Valon asuintalo. Sekä muutamia Alvar Aallon kohteita kuten kuvan kerrostalo Riihitiellä. Se ei siis ole vain kerrostalo vaan mestarin leikittelevää muotokieltä. Vanhassa Munkkiniemessä asuu noin puolet Munkkiniemen kaupunginosan asukkaista.

13 Villa Didrichsen MooreVanhasta Munkkiniemestä lähdettäessä Kaakkoon tullaan Kuusisaareen, joka on tullut tunnetuksi lähetystöistään ja miljonäärien taloista. Osa-alueella on myös kaksi taidemuseota, josta kuvassa Villa Didrichsen ja pihalla oleva Henry Mooren veistos.

 

 

12 Lehtisaari-1Edelleen Kuusisaarentietä länteen edetessä tullaan Lehtisaareen, jossa ruoho myös on hieman vihreämpää: asukkaiden keskitulot ovat kaupungin osa-alueista neljänneksi korkeimmat (edellä Koivusaari, Kaivopuisto ja Eira). Siihen nähden rakennuskanta on melko tavanomaista 60- ja 70-luvun kerros- ja rivitaloa, monet sentään mukavasti merinäköalalla.

Paluumatkalla oli tankkaustauko Hotelli Haagassa EM-lentopalloa katsellen. Kilometrejä tuli 41 ja matka kesti viitisen tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti