tiistai 12. heinäkuuta 2011

53: Ulkosaaret

Pe 1.7.2011 Retki 25/55.

Projektin ensimmäiset pummit: En käynyt kaikilla osa-alueilla!

Helteisenä lomapäivänä oli päästävä vesille. Niinpä kohteeksi tuli Ulkosaaret. Harva varmaankin mieltää tätä kaupunginosaksi. Kaupunginosassa on kolme osa-aluetta: Itäsaaret, Länsisaaret ja Aluemeri.

Koska sääntöjen mukaan lihasvoimalla on mentävä, aloitin retken kärräämällä kajakin Vantaanjoelle ja melomalla Vanhankaupunginkoskelle. Kosken ohituksessa sain kantoapua tatuoidulta jullilta.

Vanhankaupunginlahden jälkeen meloin Kulosaaren itäpuolelta ohi Tammisalon hylätyn öljysataman (laitureiden alta oli jännää mennä) ja Puolustusvoimien omistaman Kuninkaansaaren itäpuolelta. Tarkoitus oli meloa Itäsaariin kuuluvalle Kuivasaarelle tai Isosaarelle, mutta tässä vaiheessa melontaa oli takana jo 3,5 tuntia ja arvelin, että kohteeseen olisi vielä tunnin matka ja tunti takaisin. Lisäksi aallokkoa oli jonkin verran, kuten kuvasta ehkä näkee. Isosaari näkyy sieltä aallon takaa keskeltä. Lisäksi kummallekaan saarelle ei saa rantautua, koska nekin ovat Puolustusvoimien käytössä.  Itäsaariin kuuluu myös virkistyskäytössä olevat Pihlajaluoto ja Hattusaari, mutta ne ovat niin kaukana idässä että niiden tavoittaminen samana päivänä Länsisaarten kanssa oli mahdotonta. Itäsaaret jäivät siis käymättä ja otin kurssin kohti Pihlajasaaria.

2011-07-01-Isosaari-1

Oman haasteensa Pihlajasaaria lähestyttäessä tarjosivat purjehduksen EM-kisoihin osallistuvat veneet, jotka sinä päivänä tietysti purjehtivat Pihlajasaarten vieressä. Hyvin me samaan mereen mahduimme kuitenkin. Rantautuessa tuli pieni ongelma; kyynärpää oli melomisesta kipeytynyt sen verran, etten pystynyt nostamaan itseäni kajakista ylös. Aikani istuskeltuani särky hellitti sen verran, että pääsin rannalle.

2011-07-01-PihlajasaarenUudempiaKoppeja

Pihlajasaarille kulkee reittivene Ullanlinnasta ja ne ovatkin suositeltava retkikohde. Saarilla on muutama uimaranta (myös naturisteille), ravintola sekä Helsingin eläkeläisten kahvila, joka tarjoaa hyvät letut (avoinna klo 16 asti). Itäisessä Pihlajasaaressa saa myös leiriytyä. Hiekkarannalta voi ihailla läheltä lipuvia tallinnanlaivoja. Pihlajasaarten lisäksi Länsisaariin kuuluvat Tiirakari, Mäntykari, Tammakari ja Katajaluoto sekä Lauttasaaren eteläpuolinen Melkki.

2011-07-01-AluemeriKolmas Ulkosaariston osa-alue on Aluemeri. Jo kotona tein päätöksen, että sinne en lähde edes yrittämään, se on niin pitkällä lähimmästä rantautumiskelpoisesta saaresta eikä Aluemerellä ole yhtään maanpäällistä kohdetta yhtä karia lukuun ottamatta. Edustakoon aluemerta tämä kuva, jossa voi nähdä horisontissa tallinnanlaivan.

 

Pihlajasaaresta meloin Katajanokalle ja kävin Forexilta kysymässä (tuloksetta) Islannin kruunuja sekä Kaupungintalolla valokuvanäyttelyssä. Sen jälkeen tunnin melonta Vanhankaupunginkoskelle, kajakin raahaus jokeen ja erittäin väsynyt melonta jokea ylös, kajakki kärryyn ja kotiin. Paukut olivat tässä vaiheessa aika vähissä. Vähän ennen kotirantaa jouduin vielä avustamaan melontarannan asiakasta, joka oli kaatunut kaislikkoon eikä päässyt omin avuin takaisin kajakkiinsa. Alkoholilla oli osuutta asiaan.

Olin ihan tyytyväinen, ettei Jesse lähtenyt tälle retkelle mukaan. En suosittele merimelontaa yksinään kenellekään. Turvallisuus ei aina riipu pelkästään itsestä, Helsingin edusta on vilkkaasti liikennöity ja kaikenlaisia törttöjä on joukossa, isoista laivoista pientä yksinäistä kajakkia ei edes huomaa.

Retken kesto 9,5 tuntia, josta melomista n. 7 h. Matkaa tuli 30-35 km.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti