torstai 26. heinäkuuta 2012

21.7.2012 Rantaraitti (Espoo)

Rantaraitti on pääasiassa meren rantoja kulkeva pyöräilyreitti Espoossa. Reitin pituus on 37 km ja se on pakollinen kaikille helsinkiläisille pyöräilyn harrastajille. On hiukan yllättävää, että nimenomaan Espoossa on saatu säilytettyä noin paljon meren rantaa kaikelle kansalle. Helsingissä ranta on pääosin muutamien harvojen hyvätuloisten pihamaana tai yrityskäytössä satamana.

Reitti alkaa Akseli Gallen-Kallelan museolta Tarvaspäästä. Me jätimme Laajalahden kiertämättä ja aloitimme Keilaniemestä. Alue on metron rakentamisen vuoksi organisoidussa kaaoksessa ja reitin löytäminen Karhusaareen kesti aikansa.

En löytänyt reitistä hyvää tulostettavaa karttaa ja esittelyä. Sen sijaan tarjolla on älypuhelimiin oleva sovellus, joka näyttää sijainnin kartalla ja lähellä olevat kohteet sekä lisätietoa niistä. Kohteita on 87 kappaletta, mutta osa niistä on tyyppiä ‘kivi’ tai ‘iso mänty’. Reitti on paremmin opastettu kuin Helsingin kevyen liikenteen väylät, jossa on säästetty laittamalla opaste vain joka kolmanteen risteykseen. Kartta pitää silti olla mukana, sillä muutamissa reittiä ei ilman löydä Mutta tänä vuonnahan on ilmestynyt taas uusi Pyöräilykartta.

P7211537

Mitään erikoisen hienoja luontokohteita ei tällä reitillä ole, jollei merta itsessään oteta lukuun, mutta komeita vanhoja villoja (kuvassa Lars Sonckin piirtämä Villa Carlstedt) sekä uusia ökytaloja riittää.

Reitti päättyy Bastvikin kartanolle ja sinne meidänkin oli tarkoitus päätyä, mutta epäonneksemme pidimme tauon Kivenlahden uimarannan baarissa. Kuvassa Kivenlahden maamerkki, Meritorni, joka 70-metrin korkuisena piti Suomen korkeimman asuinrakennuksen titteliä seitsemän vuoden ajan, ennen Vuosaaren Cirruksen valmistumista.

P7211540

Tauolla kävi nimittäin niin, että vaimokulta lukitsi pyöränsä ja avain kotona! Uskollisimmat blogin lukijat ehkä muistavat, että tämä ei ollut ensimmäinen kerta. Siitäpä sitten bussipysäkkiä etsimään, keskustasta junalla Pukinmäkeen ja bussilla kotiin. Jo 1 h 20 min päästä olimmekin kotona ja autolla hakemaan pyörät.

Kun reissu jäi puolikkaaksi, polkemista tuli vain 45,7 km.

Linkit

Espoon kaupungin sivu, jolla linkki kännykkäoppaaseen.

Pidempi selostus espoolaiset.fi –sivulta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti