maanantai 30. toukokuuta 2011

17: Pasila

Retki 17/59

Sattuipa jännä juttu: Retken järjestysnumero on sama kuin kaupunginosanumero!

Tuulisena ja kylmänä loppukevään päivänä tehty retki suuntautui Pasilaan, joka lienee nimenä Helsingin tunnetuimpia kaupunginosia. Pasila jakaantuu neljään osa-alueeseen, jotka on nimetty Pasilan virastomaiseen luonteeseen sopivasti: Itä-Pasila, Länsi-Pasila, Pohjois-Pasila ja – yllätys – Keski-Pasila. Pasilan nimi muuten tulee Fredriksbergin tilan pitkäaikaisesta vuokralaisesta Karl Pasilasta.

2011-05-28-VelodromiKierros alkoi Itä-Pasilasta, josta nappasimme heti kohteeksi velodromin. Tämä vuoden 1940 olympialaisiin rakennettu urheilupaikka on hieno funktionalismia edustava rakennus. Kävimme istumassa 7000-paikkaisen katsomon ylimmillä riveillä ja yritimme päästä olympialaisten tunnelmaan. Jotka, kuten tunnettua, päästiin pitämään vuonna 1952. Itä-Pasilassa sijaitsevat myös Messukeskus ja Käpylän urheilupuisto. Asuin- ja virastotalot Itä-Pasilassa edustavat betonibrutalismin tyylisuuntaa. Itä-Pasilassa sijaitsee myös Helsingin pääkirjasto, joka tietysti sunnuntaina oli suljettu, mitäpä sitä nyt kaupunkilaisten vapaapäivänä palveluja tarjoamaan pääkirjastossa.

2011-05-28-JesseKeskipasilaHartwallAreenaKeski-Pasilassa asuu vain reilu sata ihmistä. Sen kohteet ovat Pasilan rautatieasema, joka wikipedian mukaan on matkustajamääriltään toiseksi suurin. Tämä ei loogisesti voi pitää paikkaansa, sillä Helsingin päärautatieasemalle ei pääse menemättä Pasilan kautta. Sen sijaan Pasilaan pääsee menemättä päärautatieaseman kautta. Näin ollen matkustajamäärän Pasilassa täytyy olla suurin. Valitsimme kuva-aiheeksi Hartwall Areenan, joka on Suomen suurin monitoimiareena 15 000 hengen kapasiteetillaan. Retkipäivänä areena ei ollut auki.

2011-05-28-JesseLänsi-Pasila2Länsi-Pasilaan on keskittynyt valtaosa Suomen TV-toiminnasta. Siellä ovat sekä Yleisradion että MTV3:n laajat  alueet tuotanto- ja lähetystoimintaan. Mitään Ilmalan osa-aluetta ei muuten ole olemassakaan, nimi taitaa olla MTV3:n yritys erottua YLE:n omaamasta Pasilasta. (“Pasila, Porilaisten marssi!”) Jessen takana Ylen rakennuksen vasemmalla puolella on Pasilan poliisitalo. Sen edessä räjähti vuonna 1995 autopommi – yksi harvoista terroriteoista Suomessa. Linkeistä löytyy kiinnostava salaliittoteoria aiheesta.

2011-05-28-JessePohjois-Pasila1Pohjois-Pasilassa ei ole asukkaita. Sen sijaan siellä on  Ilmalan asema, ratapihaa, ratapihaa, ratapihaa ja pieni kaistale keskuspuistoa. Keskuspuistohan on paikallisten mukaan Suomen suurin metsä; alkaa Mannerheimintieltä ja jatkuu Lappiin saakka.

 

Kotiin polkiessa tauko pidettiin Maunulan majalla hyvien rinkulamunkkien parissa. Kumma juttu sekin, että olen elämässäni kaksi kertaa käynyt Maunulan majalla ja molemmat samalla viikolla.

Matkaa tuli 22 km, kesto vajaat kolme tuntia, josta pyörän päällä 1 h 35 min.

Linkit

Pasilan nimen historiaa

Pasilan autopommi oli Suomen historian räikein valtioterroristinen teko sen omaa kansaa kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti