sunnuntai 9. lokakuuta 2011

31: Lauttasaari

Retki 39/55. Pyöräilty 8.10.2011

LauttasaariVaimolla oli syntymäpäivä. Hän oli toivonut lahjaksi jotain ihanaa matkaa. Niinpä otin hänet mukaan pyöräilemään Lauttasaareen. Menomatkalla ei satanut.

Lauttasaari liitettiin Helsinkiin vuonna 1946. Sitä ennen se oli osa Huopalahden kuntaa. Lauttasaaressa ei ole osa-alueita..

Saareen vie nykyään neljä siltaa. Ensimmäinen valmistui vuonna 1935, mutta sitä ei enää ole, nykyinen Lauttasaaren siltä korvasi sen vuonna 1967.

Jollei Länsiväylän tuomaa meluhaittaa oteta huomioon, Lauttasaari on mukava lintukoto keskustan kupeessa. Viiden neliökilometrin saareen mahtuu 20 000 asukkaan lisäksi myös mukavasti ulkoilualueita. Kävimme tutustumassa Särkiniemen alueeseen, jossa hienojen merinäköalojen ja tervaleppälehdon lisäksi oli yllättävä mökkikylä: kymmeniä  pikku mökkejä, jotka eivät olleet viljelypalstoja vaan tehty vain pakopaikaksi kivikaupungista.

Saaren keskellä on 30 metrin korkuinen Myllykallio, josta on hyvät näköalat merelliseen Helsinkiin ja Espooseen. Kalliolla on myös II maailmansodan aikainen ilmatorjuntatykki.

Tauko pidettiin Lauttasaaren “kasinonrannan” kahvilassa, joka osoittautui varsinaiseksi löydöksi: haudutettua teetä ja hyvä leivonnaisvalikoima. Ja vielä ilmakin oli aurinkoinen ja lämmin.

12-UimarannanKahvila

Kävimme vielä katsomassa vesitornin, jonka jatkokäyttö on tällä hetkellä kovasti puhututtava asia. Vanhalta betonirotiskoltahan se näytti ja on liikenteellisesti hankalassa paikassa.

Paluumatka päätettiin tehdä Kuusisaaren kautta vaikka taivas lännessä näytti tummalta. Huoli ei ollut turha, Lehtisaaressa vettä tulikin ihan riittävästi ja Lehtisaaren koulun katos tuli tutuksi kolmen vartin ajan. Vaan päästiinhän sieltä kotiin ja saunaan kun sade hiukan hiljeni.

Tietäkäätte, että olin eilen Lauttasaaressa. Mikä ihana matka, mikä ihana kohde! Meitä oli kaksi ja hän oli oikein viehättävä. Kaikki sujui kuin tanssi …Kyllä Lauttasaaren uimaranta on kuin pikku Napoli. Ihanaa kakkua ja kaikenlaisia virvokkeita. Ja mitä kaunista siellä saakaan nähdä!
Lehtileike 6.7.1916
 

Polkemista tuli 41,9 km ja aikaa koko retkeen kului viisi tuntia.

Linkit:

Kotiseutureitti Lauttasaaressa
Uutisointia Lauttasaaren vesitornista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti