torstai 20. lokakuuta 2011

07: Ullanlinna

Retki 41/55. Pyöräilty 20.10.2011.

UllanlinnaKiire tulee tämän projektin kanssa. 14 retkeä vielä jäljellä ja loppuvuoden ohjelma aika tiukka muissa toimissa.

Pyörän selkään töistä ja keskustaan. Ullanlinna on Helsinginniemen eteläkärjen keskellä, idässä Kaivopuisto ja lännessä Punavuori ja Eira.

Olettekin varmaan ihmetelleet, kenestä Ullasta kaupunginosa on saanut nimensä. Kyseessä on Ulrika Eleanora, Ruotsin kuningatar (1688-1741). Kaupunginosassa asuu 10 000 ihmistä ja siihen kuuluvat myös Sirpalesaari, Liuskasaari ja Uunisaaret.

Kaupunginosan suurin viheralue on Tähtitornin vuori, jota myös Tähtitorninmäeksi kutsutaan. Mäen päällä on Haaksirikkoiset-patsas on vuodelta 1898. Siinä voi nähdä haaksirikkoutuneen perheen lisäksi vahvaa sortovuosien symboliikkaa. Lähistöllä sijaitseva Ullanlinnanmäki ei sen sijaan kuulu lainkaan Ullanlinnaan, vaan Kaivopuistoon.

Ullanlinnasta voi bongailla useita arvotaloja ja merkkihenkilöiden entisiä asuintaloja. Täällä ovat asuneet mm. Kekkonen, Ståhlberg ja Lenin. Hieno katukokonaisuus on esimerkiksi Huvilakatu, johon tosin joku mielipuoli on 70-luvulla onnistunut lykkäämään yhden laatikon jugendtalojen keskelle. Huvilakujalla on pyöräilykartan mukaan joku nähtävyys, mutta edes paikallinen koiranulkoiluttaja ei osannut sanoa mikä se oli. Piinallisen usein ihmiset muuten tulevat kysymään, tarvitsenko apua, kun tutkin karttaa. En tarvitse, olen kotikaupungissani ja erinomainen suunnistaja!  Tai no – ainakin olen kotikaupungissani. Tunnustettakoon, että kartan lisäksi tarvitsen usein myös gepsiä.

Ullanlinnassa on myös Mikaelinkirkko, joka mielestäni on Helsingin kolmen komeimman kirkon joukossa. Kaupunginosan hienoin rakennus on silti Lars Soncin suunnittelema Eiran lääkäriasema. Tätä rakennusta voi tarkastella joka puolelta ja löytää kiinnostavia yksityiskohtia. Eiran lääkäriasema ei siis sijaitse Eirassa, Laivurikadun itäpuoli on Ullanlinnaa. Vaan tiedättekö mitä? Lääkäriasema ei ole saanut nimeään kaupunginosan mukaan, vaan toisin päin. Ensin oli lääkäriasema, joka sai nimensä islantilaisen Edda-mytologian lääketaidon jumalattaren Eir’n mukaan vuonna 1905 ja sen jälkeen nimettiin viereinen kaupunginosa.

PA200383

Pakko myöntää, että retkelle lähtö tuntui hiukan pakkopullalta, mutta nyt tuntuu hyvältä kun sai liikuntaa ja vielä tietoakin. Matkaa töistä kotiin kertyi vajaan kahden tunnin aikana 21 km ja aamulla vajaa kymppi siihen päälle. Nyt saunaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti