lauantai 20. elokuuta 2011

48: Vartiosaari

Retki 31/55. Pyöräilty ja melottu to 18.8.2011

VartiosaariJouduin hiukan venyttämään sääntöjä tällä kertaa: Loppuvuoden retkisuunnitelmaa tehdessä. kävi ilmi, että jäljellä on vielä kaksi kaupunginosaa, joihin ei pääse kuin vesitse: Villinki ja Vartiosaari.Melonta jokea pitkin kohteeseen on koko päivän retki eikä sopivia vapaapäiviä enää välttämättä tulisi ennen syysmyrskyjä. Lisäksi veljeni oli käymässä kaupungissa ja halusi melomaan. Niinpä direktoraatti hyväksyi suoritukseksi päivän työmatkapyöräilyt 20 km ja melonnan Vuosaaren melontarannasta Vartiosaareen.

Vartiosaari on vähän tunnettu ja pieni kaupunginosa. Se käsittää vain neliökilometrin kokoisen saaren ja kolme luotoa. Asukkaita saaressa on kolmisenkymmentä. Kesäisen retken arvoinen saari ehdottomasti on, saareen tehty luontopolku tarjoaa muun muassa lampaita, jatulintarhan, metsäkirkon, hiidenkirnun ja Suomen ainoan rantaruttojuuriesiintymän.

Vartiosaaressa kannattaa käydä lähiaikoina, sillä valmistuva Uudenmaan maakuntakaava ja sitä seuraava Helsingin yleiskaava voivat muuttaa saarta perusteellisesti. Kuten tavallista, tätäkin kehitystä tietysti vastustetaan raivokkaasti.

2011-08-18-Vartiosaari-Jatulintarha1

Jatulintarha. Näitä on Suomessa vain 200. Tämä on Helsingin ainoa.

2011-08-18-Vartiosaari-Auringonlasku3

Näin lähellä Vartiosaari on Laajasaloa.

Vaikka Vartiosaari on pieni, kaksi jaloittelijaa pystyy sielläkin eksymään. Paluumatkalla Vuosaareen meinasi tulla kiire, mutta onneksi pohjoisessa aurinko laskee hitaasti.

Pyöräilyä tuli päivässä 20 km ja melontaa 12,6 km. Vähemmälläkin olisi päässyt suorinta reittiä.

Linkit:

Vartiosaari-seuran julkaisema luontopolku

Wikipedia kertoo jatulintarhoista

Kaupunginsuunnittelulautakunan lausunto Uudenmaan maakuntakaavan luonnoksesta. Otat tästä sitten selvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti