sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

23: Toukola

Retki 8/59

Projektin ensimmäinen polkupyöräretki. Se alkoi viimeiseen asti lykätyllä renkaanvaihdolla. Keli oli surkea, tuulinen. Vettä vihmoi. Mutta mentävä oli kun viime viikolla jäi retki tekemättä.

Toukolan kaupunginosa koostuu kahdesta osa-alueesta: Toukolasta ja Arabianrannasta. Toukolan nimi juontuu toukokuusta, jolloin 1800-luvulla pidettiin kevätjuhlat Kumtähden kentällä. Tässä kohtaa tietokilpailun harrastajat heräävät: Eikös juuri siellä 13.5. vuonna 1848 - kyllä - Maammelaulu esitettiin ensimmäisen kerran julkisesti. Kumtähden kenttä oli siis valintamme Toukolan kohteeksi. Taustalla näkyy Maammelaulun esityksestä 100 vuotta myöhemmin pystytetty muistomerkki.

Arabianranta sai osa-alueen statuksen vasta vuonna 2007. Se on vielä osittain rakennustyömaana, mutta valmistuessaan se on koti 8 000 kaupunkilaiselle. Monihan luulee, että alueen nimi tulee Arabian tehtaasta. Näin ei kuitenkaan ole, jo 1700-luvun oikeudenkäyntipöytäkirjoissa mainitaan "Arabian ranta ja Kaanaan maa". Posliinitehdas alueelle perustettiin vasta 1874. Asuinalueen ja rannan välissä kulkee hieno ulkoilualue, joka periaatteessa näkyy kuvassa, samoin kuin jäällä oleva yksinäinen hullu tai siis pilkkijä.

Paluumatkalla nautittiin makeat Café Oulunkylässä ja myötätuulet. Pukinmäen mäkkärin kohdalla Jesseltä sitten puhkesikin kumi, pyöräteiden tappajasepeli iski jälleen. Joten retki päättyi parin kilsan kävelyyn ja kotona kuten alkoikin - kumihommissa.

Matkaa kertyi 17,4 km ja aikaa kului liikkumiseen 1 h 40 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti