keskiviikko 26. joulukuuta 2012

25.7.2012 Helsingin uimarannat 1/3 - Itä

Helsingissä on 28 yleistä uimarantaa. Eräänä kesäloman päivänä päätin lähteä kiertämään niitä. Ei ollut varsinainen biitsikeli, mutta niitä eipä vuoden 2012 "kesällä" muutenkaan ollut.

1) Aurinkolahden uimaranta, Vuosaari

 

Aloitin kierroksen Helsingin itäisimmästä uimarannasta, Vuosaaren Aurinkolahdesta. Se on hieno paikka. Kuin pieni pala Espanjan aurinkorannikkoa Helsingissä. Ranta on 500 metrin pituinen ja kummassakin päässä on ravintolat. Suositeltava.

2) Kallahden kainalo, Vuosaari
Pieni uimaranta Kallahdenharjun länsipuolella.
3) Kallahdenniemen uimaranta, Vuosaari
Kallahden niemen päässä. Erikoisuutena hyvin hitaasti syvenevä ranta, joka houkuttelee kahlaamaan läheiselle pikku saarelle. Hyvä grillikatos omien ruokien laittoa varten. Rannalla on myös kahvila. Suositeltava.4) Rastilan uimaranta, Vuosaari
Vuosaaren neljäs uimaranta on Rastilassa, Vartiokylänlahden rannassa. Arvatenkin uimarannan kansoittavat hyvällä kelillä viereisen, Helsingin ainoan leirintäalueen, asiakkaat. Ei palveluita, paitsi uimavalvoja.

5) Puotilan uimaranta, Vartiokylä
Puotilan uimaranta onkin ovelasti Rastilan uimarantaa vastapäätä. Täällä käydessä tullee mielihalu uida vastarannalle. Touhu voi olla vaarallista, sillä salmessa on vilkas pienveneliikenne.

6) Marjaniemi, Vartiokylä
Marjaniemi lienee Helsingin toiseksi tunnetuin uimaranta, johtuen J. Karjalaisen laulusta, jossa muisteltiin sitä veristä miestä. Paikassa oli jotain eurooppalaista kylpylätunnelmaa, johtuneeko sitten paikallisista paahtuneista valkotukkaisista herrasmiehistä.

7) Tammisalon uimaranta, Tammisalo
Tammisalon pienvenesataman vieressä olevaan uimarantaan ei kauempaa ole syytä lähteä.


8) Laajasalon uimaranta, Laajasalo
 Mukavan oloinen 250 m pitkä ranta. Rantaa reunustavat vanhat männyt. Suositeltava.
9) Jollaksen uimaranta, Jollas
Hyvin pieni uimapaikka korkean kallion alapuolella.Minä nautin kalliolla viereisestä marketista ostamani eväät.10) Porvariskuninkaanpuiston uimaranta, Jollas
Tällä uimarannalla on aika suureellinen nimi siihen nähden, että sitä ei ole olemassakaan. Vietin hyvän tovin etsimässä paikkaa ja tulin siihen tulokseen, että sitä ei ole vielä rakennettu, vaikka kaupungin sivuilla uimaranta kummitteleekin. Pitänee lähteä ensi kesänä taas etsimään.


11) Furuvikin uimaranta, Laajasalo
Villa Furuvikin  vieressä sijaitseva pieni uimaranta.

12) Hevossalmen uimaranta, Laajasalo
Hevossalmen uimaranta on pieni suojaisa poukama, johon aurinko paistaa pitkään.
13) Tuorinniemen uimaranta, Herttoniemi
Laajasalon sillan vieressä olevalla Tuorinniemen uudella uimarannalla on jäätelökioski ja pukukopit. Talvella myös avantouintimahdollisuus.

14) Kivinokan uimaranta, Kulosaari
Kivinokka kuuluu virallisessa kaupunginosajaottelussa Kulosaareen, vaikka kartasta luulisi sen olevan Herttoniemeä. Kulosaaressa itsessään ei ole yhtään virallista uimarantaa, koska rantaviivaa ei juuri yhteisessä omistuksessa ole. Kivinokan uimarannan viereisestä kioskista saa monen mielestä kaupungin parhaat munkit. Näkymät rannalta eivät ole mitenkään elähdyttävät: Sörnäisten teollisuusmaisemaa ja rakentuvaa Kalasatamaa.

15) Mustikkamaan uimaranta, Mustikkamaa-Korkeasaari
Mustikkamaan uimarannan vastapäätä on Korkeasaaren eläintarha. Zoohon suuntaavat turistimassat eivät juuri tunnu löytävän uimarannalle, joka onkin hyvin piilotettu. Rannalla on hyvät pukukopit ja wc:t, valvonta ja (kylmä) suihku.


Jouduin päättämään kierrokseni tähän, koska illalla oli vielä keskustassa muutakin kivaa tekemistä tiedossa. Yömyöhällä sieltä palatessa kävi vielä niin, että kanttasin Kampissa märillä raitiovaunukiskoilla liian rohkeasti ja kaaduin. Tuli sen verran täräystä kankkuun, että kotimatka meni junailuksi. Kilometrejä päivään tuli tälläkin ratkaisulla 66,7.

Tästä minisarjasta ilmestyy vielä 2012 puolella toinen osa, jossa on Vantaanjoen uimarannat. Viimeistä osaa joudumme odottelemaan ensi kesään, joka nyt tätä kirjoittaessa tuntuu olevan lohduttoman kaukana. Mutta aina se kesä on sieltä tullut (ja mennyt).

Linkit:
Kaupungin luettelo uimarannoista. Tästä selviää myös kunkin rannan palvelut ja osoitteet.
Tästä saa yleiskäsityksen rantojen sijainnista. Ja jos olet koira, voit myös katsoa, missä saat uida.